נחש מים משובץ

נחש המים

שם עברי: נחש מים.
שם נוסף: נחש מים משובץ.
שם לועזי: Dice snake
שם מדעי: Natrix Tessellata

כללי

נחש המים היחידי הקיים בישראל חי בסמוך למקורות מים מתוקים, אך יכול להתקיים גם במרחק רב ממקור מים. הוא משוייך למשפחת הזעמניים, אך לא נוטה לנשוך בני אדם או אוייב אחר ומעדיף להשתמש במנגנוני הגנה שחלקם ייחודיים כמעט רק לו. כאשר מסתכלים על שאר הנחשים ועל מנגנוני ההישרדות שלהם כנגד אויביהם לא נמצא הרבה נחשים שהצליחו לשרוד מפגש עם אוייב פוטנציאלי כמו נחש המים. דבר זה מייחד מאוד את נחש המים והופך אותו למעניין מאוד. נחש המים לא מביע אגרסיביות כלפי האויבים אלא פסיביות ונוהג להשתמש ביותר ממנגנון הגנה אחד. השימוש במנגנוני הגנה אלו מעלה מאוד את שרידות המין של נחש המים.

מבנה הגוף

גוף עבה, בעל זנב קצר הנראה קטום. אצל הזכרים ניתן לראות שהראש משולש ורחב משאר הגוף.

אורך: עד מטר אחד אולי מעט יותר.
צבע: ירקרק זיתי, אפור-חום, או גוונים שונים בתחום צבעים אלו. על הגב והצד כתמים משוננים מסודרים בשורות, בצבע כהה ולידו בהיר. הלסת והגחון בהירים צהבהבים, על הגחון שורות של משבצות כהות ומכאן נבע שמו הקודם נחש מים משובץ. ישנם פרטים שעל גבם לא ניתן לראות כתמים בהירים והם נראים בצבע כמעט אחיד, חום-ירקרק-אפור. קשקשים עם קרינים בולטים הנותנים לנחש חיספוס קל.
ראש: אצל הזכרים ניתן לראות שהראש משולש ורחב משאר הגוף והעיניים גדולות יותר משל הנקבות שראשן מוארך יותר. מגנים גדולים מכסים את הראש והנחיריים מוגבהים. מיקום הנחיריים מאפשרות לנחש להוציא את קצה החוטם ולא לבלוט מעל המים. הראות מפותחות וגדולות מאפשרות לנחש שהייה ממושכת מתחת לפני המים
עיניים: אישונים עגולים על רקע כתמתם.

תפוצה גאוגרפית ובית גידול

בישראל: מצפון הנגב – צפונה, בעיקר ליד מקורות מים.
בעולם:  מרכז אירופה דרומה צפון מערב הודו וסין, סוריה, לבנון, ירדן, מצרים.
סכנת הכחדה: לא (LC).
סוג אדמה: מאכלס בתי גידול שונים ומגוונים, חודר לחצרות ולבתים.

ביולוגיה,פעילות, והתנהגות

פעילות: פעיל לילה ויום כאחד.
תזונה: דו חיים, מכרסמים, זוחלים.
שיטת תפיסת הטרף: תופס את טרפו מהראש ובולע אותו חי, אוכל גם פגרים מזדמנים.
מסוכנות לאדם: אינו ארסי, ואינן מסוכן לאדם.
רביה: מועד: יוני-אוגוסט, ביצים: עד 30 בתטולה, בקיעתם בין חודש וחצי לחודשיים.
זחילה: נחשונית, ובקו ישר.
אופי:  לרוב רגוע ונוח, לא נוטה לנשוך, נחש לחוץ מאוד.

התגוננות/מנגנוני הגנה:

בריחה: במידה ויתאפשר לו, הנחש יברח למקום מסתור ויקפא במקומו ללא תנועה גם אם יתקרבו אליו. ליד מקורות מים יברח הנחש למים ויצלול או לתוך סדק, מחילה בשולי מקור המים.

נשיכה: לא נוטה לנשוך.

נשיפה: כן, במקרים מסוימים נושף נשיפות צפצפניות. נושף במין שריקה ששונה מנשיפה של זעמן או צפע. נשיפות נחש המים הם סוג של ניסיון הרתעה, אך בניגוד לנחשים אחרים המגבירים את קול הנשיפה עם התקרבות האויב, ומפנים את הראש שלהם כלפי האיום במטרה להכיש או לנשוך, נחש המים מכניס את ראשו מתחת לגוף ונתחיל בנשיפות ארוכות – כמו נשימות עמוקות צפצפניות שורקות.

החבאת הראש מתחת לגוף – עם הנשימות החזקות הוא מכניס את הראש מתחת לגוף במטרה להגן עליו מפגיעה. מתכרבל ומכניס את הראש מתחת לגוף במטרה להגן עליו מפגיעה.

הפצת ריח דוחה: נחש שנוטה להפריש פרש מצחין מהביב – לאויבים שרואים בו גם מקור למזון, כמו נמיה, חיוואי, וכדומה. נחש המים, יפריש בנוסף ריח דוחה, שמשדר גם שהוא כמזון רקוב, אינו מתאים למאכל. שתי צורות להפרשת הנוזל המצחין מהביב, האחד אם הוא נתפס הוא מנסה לגרום לתופס לשחרר אותו לדחות אותו עם הריח, השני כמו שהזכרנו כחיה רקובה, לא ראויה למאכל.

משחק פני מת: חוץ מהימלטות במפגש עם אויב, כגון האדם, הנחש בהרבה מקרים יעמיד פנים כמת. תנוחתו בהרבה מהמקרים, כאשר גחונו כלפי מעלה או על הצד, ופיו פתוח כמעה. שכיבה ללא תנועה, עם נשימות מעטות וחלשות כמו כניסה לתרדמת חורף. כאשר הנחש מתנהג כך, רוב האויבים יעזבו אותו לנפשו במחשבה שאינו מהווה איום יותר.

מינים דומים לו בישראל

יש דמיון מסויים לזעמן שחור צעיר, ותלום קשקשים צעיר.

שתף