שאלות ותשובות (FAQ)

נחשים אינם שומרים על תא משפחתי כמו חיות אחרות, כאשר הם בוקעים או נולדים חיים הם מתפזרים לכל עבר והם ברשות עצמם. ואם זאת מדי פעם מתגלה יותר מנחש אחד. יתכן שנפגוש במחילה של נחשים בה יהיו אבקועים, או במקרים אחרים כמות של נחשים בוגרים, כגון התגודדות סביב נקבה. בנוסף לפעמים בתא שטח מסויים ניתן למצא סוגים שונים של נחשים. לוכד נחשים ידע לסרוק את המרחב/הסביבה הביתית/עסקית להמצאותם של נחשים נוספים.

עונת הנחשים יכולה להשתנות משנה לשנה. בד"כ אנחנו מתחילים לראות נחשים מסוף אפריל ועד לנובמבר (תלוי אזור גאוגרפי). כאשר הטמפרטורות נמוכות פעילות הנחשים יורדת הם נכנסים להירבנציה (מה שאפשר לקרא גם שנת חורף). אם זאת גם בחורף יכול להיות מפגש עם נחש כאשר הוא מוצא את "מנוחת" החורף שלו במרחב הביתי, כגון: מחסן, ערמת עצים, בורות, או מתחת לאבנים ופסולת. ואף אל פי זאת, משנה לשנה אנחנו עדים להתחממות גלובלית. מאחר שהנחשים הם פויקילותרמיים, משמע חום גופם מושפע מחום הסביבה. עם כך גם פעילותם תהיה קשורה לחום הסביבה. מאחר שנחשים זוחלים על גחונם מרבית המגע של הגוף שלהם הוא עם הקרקע. טמפרטורת האויר והלחות גם הם משפעיות על הנחשים והפעילות שלהם. בחורף חם ויבש, יתכן ונפגוש נחשים ובעיקר את אלו הפעילי יום, הזעמנים. גם בחורפים חמים למדי הקרקע נשארת קרה,  וגם הלילות קרים יחסית ולכן נחשים שהם פעלי לילה פחות נצפים.   

רוב הנחשים הם מטפסים טובים, ואם זאת הנחש יעדיף לשהות את רוב זמנו על הקרקע. מידי פעם אנחנו רואים נחשים על עצים או בגובה כאשר הם מחפשים מזון, כגון ציפורים/גוזלים, חולדות או עכברים שבורחים ומטפסים. הנחשים יודעים לטפס גם על קירות אם אינם חלקים מאוד כמו טיח, ויודעים להסתתר בתוך סדקים שבקיר.

בישראל ישנם שלושה מינים של נחשים שחורים, זעמן שחור – אינו מסוכן לאדם, אך נושך, פתן שחור – ארסי, וצפעון שחור – ארסי. אם זאת זעמן שחור הוא הנפוץ מבין השלושה וקיים ברוב אזורי הארץ. זעמן שחור הופך להיות שחור מבערך 1.2 מטר, עד אורך זה הוא בעל כתמים אמורפיים בעיקר כהים. פתן שחור וצפעון שחור נמצויים באזורים מאוד מסויימים בארץ והם שחורים כבר בהיולדם.

הנחשים בישראל אוכלים בעיקר חיות אחרות הקטנות מהן. ישנם נחשים שאוכלים נחשים אחרים, ובמקרים חריגים גם את בני מינם. מזון הנחשים העיקרי הוא חולדות, עכברים, לטאות, פרוקי רגלים וכדומה.

ישנן מגוון רחב של מיתוסים כגון: פיזור ביצים קשות כדי שהנחש יחנק, פיזור סיד, מכשירי ויבראסוניק, וגרגרים שנמכרים בטענות כאלו ואחרות "שעוזרות להרחקת/הדברת נחשים" אינן נכונות מיסודן, והוכח במחקרים כי אינם עוזרים כלל. גם הנחשים (כמו הרבה חיות אחרות) מבצעים 3 דברים עיקריים לשרידותם. מזון (ומים), מחסה, ומתרבים. על הרביה שלהם אין לנו שליטה, אך אם לא נאפשר להם מזון ומחסה, ונשמור על חצר נקיה אנחנו נוריד את האפשרות לנחשים בסביבה הבייתית, לוכד נחשים ידע לתת המלצות מדוייקות יותר על שמירת המרחב הבייתי וסיכוי נמוך יותר להצאותם של נחשים. כאשר הסביבה הבייתית שלנו נקיה ניתן יהיה בנקל לראות נחשים אם קיימים. לנחש אוייבים רבים לכן אם הוא לא חייב יעדיף להיות בהסוואה או תחת מחסה.

כשרואים נחש "מקפאים מצב" העדפה היא לא לזוז, אבל כן לעקוב אחריו אם הוא זוחל, לרוב הנחש יעדיף לחמוק למחסה ולא להשאר גלוי. אם אין לו לאן לחמוק או שהוא אינו מבחין בנו יש להמשיך לשמור איתו על קשר עין ולקרא ללוכד שיעבירו לשטח פתוח רחוק מהישוב (כמו שמורת טבע). אין לנסות ללכוד את הנחש לבד או לנסות להרוג אותו. כל ניסיון כזה הוא עברה על החוק ויכול להוביל לנשיכה או הכשה למנסה.

לא, לנחשים אין רגליים שניתן לראות, עם ראינו זוחל בעל רגליים והוא מזכיר לנו נחש מדובר כנראה בלטאה. אך מאידך, אם ראינו זוחל ללא רגלים לא תמיד זה נחש! כן, ישנן לטאות חסרות רגליים שנראות ממש כמו נחש, כגון: הקמטן, הקמטן הבוגר הוא יצור די שמן ומגושם בצבע אדמה (חום), אך אבקוע (צאצא) של הקמטן הוא בצבע מנומר גודלו קטן יחסית והוא מזכיר נחש.

הדבר החשוב ביותר במקרה של הכשה הוא להתקשר למד"א, להרגיע את המוכש כדי שלחץ הדם ירד. פרטים נוספים אפשר למצא בקישור הבא מה עושים במקרה של הכשה?

Facebook
WhatsApp