עכן גדול על הקרקע

תלום קשקשים מדברי


תלום קשקשים מדברי – הנחש שמתחבא בחולות הדרום

שם עברי: תלום קשקשים מדברי
שם לועזי: Hooded malpolon
כינוי לועזי: False cobra, 
שם מדעי: Malpolon moilensis


תאור מורפולוגי

נחש תת-ארסי גדול יחסית, שאורכו מגיע לרוב ל-100 ס"מ, אך לעיתים גם עד 140 ס"מ. צבעו הכללי נע בין חום-צהבהב לצהוב חולי, ועל גבו מופיעות שורות של כתמים חומים כהים ולעיתים אדמדמים. בצדי העורף מופיעים כתמים שחורים גדולים – שמזכירים “עיני שד” ומהווים סימן זיהוי מובהק. הקשקשים חלקים, בעלי תלם מרכזי רדוד, שמקנה לנחש את שמו. העיניים גדולות יחסית, בעלות אישונים עגולים בצבע נחושת – ראייה טובה במיוחד לאור יום.


במבנה גוף

גופו גלילי ודק, ארוך וגמיש מאוד, מותאם לתנועה מהירה ויעילה על קרקע מדברית. הזנב מתחדד בבירור. בזמן סכנה, הנחש מסוגל להרחיב את אזור הצוואר בדומה לקוברה אמיתית – מה שזיכה אותו בכינוי "קוברה מזויפת".


תפוצה גאוגרפית ובית גידול

בישראל:
התלום נפוץ בעיקר בדרום – אזור הערבה, מישור ימין, אזור תמנע, חולות סמר והנגב הדרומי. לעיתים מופיע גם בדיונות חוף, ובאזורים פתוחים עם אדמה חולית או לסית.

בעולם:
תלום קשקשים מדברי מופיע בצפון אפריקה (מרוקו עד מצרים), חצי האי סיני, ירדן, סוריה, עיראק, ערב הסעודית, איראן ואפילו מערב פקיסטן.

סכנת הכחדה:
לפי ארגון IUCN, מין זה מוגדר כ-LC – ללא חשש. עם זאת, פגיעה בבית הגידול הטבעי עלולה לצמצם את תפוצתו המקומית.

סוג אדמה:
העדפה ברורה לקרקעות חוליות, סלעיות או אדמות לס מדבריות. נצפה לעיתים קרובות באזורים יבשים אך עשירים במכרסמים ולפעמים בקרבת נאות מדבר.


ביולוגיה, פעילות והתנהגות

פעילות:
נחש יום (דיורנלי), בניגוד לרוב הנחשים במדבר. פעיל בעיקר בבוקר ובשעות אחר הצהריים, ובחודשי הקיץ החמים – שוהה בצל או במחילות.

תזונה:
התלום המדברי טורף מגוון הכולל מכרסמים, לטאות, חרדונים, גוזלים ולעיתים אף נחשים קטנים. צד בהסתערות מהירה, משתמש בשיניו האחוריות להזרקת רוק ארסי קל.

שיטת תפיסת הטרף:
ציד אקטיבי – מתקרב במהירות, תופס את הטרף בשיניו, ולעיתים ממתין לרעל שיגרום לשיתוק קל. לאחר מכן בולע את הטרף בשלמותו.

מסוכנות לאדם:
למרות יכולת הכשה ותנוחה מאיימת, מדובר בנחש לא מסוכן לאדם. הרוק הארסי שלו חלש מאוד והשפעתו מקומית בלבד. עשוי לנשוך רק אם יילכד ביד.

רביה:
בעונת האביב והקיץ. הנקבה מטילה בין 4 ל-12 ביצים בתוך קרקע רכה או מחילה נטושה. הצאצאים בוקעים בגודל של כ-20 ס"מ.

זחילה:
תנועה גלית מהירה מאוד – הנחש מסוגל לחצות שטח פתוח במהירות, ולעיתים אף להסתתר בחול תוך שניות.

אופי:
בעל אופי רגוע יחסית, אינו תוקפני. יעדיף בריחה מהירה על פני עימות. במפגש עם אדם – ינסה להפחיד על ידי הצגת "קפוצ’ון" ונשיפות רמות.

התגוננות:
כאשר חש איום – מזדקף, מרחיב את הצוואר כמו קוברה, משמיע נשיפות רמות ולעיתים מדמה הכשה. התנהגות זו נחשבת תחבולה לצורכי הרתעה בלבד.


מינים דומים לו בישראל

  • זעמן שחור (Dolichophis jugularis) – גדול ודק, אך שחור כולו וללא "עיני שד".

  • זעמן מטבעות (Hemorrhois nummifer) – קטן יותר, בעל כתמים עגולים כ"מטבעות".

  • תלום קשקשים מצוי (Rhagerhis rufescens) – נדיר, צבעו חולי אחיד, חסר סימני עורף בולטים.


עובדה מעניינת

תלום הקשקשים המדברי נחשב ל"אמן התחפושות" של נחשי המדבר – הוא מדמה קוברה ממשית בעת איום, למרות שאינו שייך לאותה משפחה כלל, ואינו מסוכן. מדובר בדוגמה קלאסית ל"מימיקרי בייטסיאני" – חיקוי מינים מסוכנים לשם הישרדות.

שתף