זעמן שחור בוגר הנחש הנפוץ הלא ארסי של ישראל

האם נחש שחור אינו ארסי? – במופע שחור

האם נחש שחור אינו ארסי?

האם ההנחה שנחש שחור אינו ארסי נכונה? כבר שנים רבות מזהירים שהיא אינה מדויקת. לצד הזעמן השחור, יש עוד שני נחשים שחורים בישראל.
שניהם ארסיים. הזעמן השחור אינו ארסי ונחשב מועיל ביותר. הוא גם הנפוץ ביותר מבין השחורים. הוא חי בעיקר מאזור באר שבע וצפונה.
לעיתים נדירות נראה גם דרומית לבאר שבע. שני הנחשים השחורים הארסיים הם הפתן השחור והצפעון השחור. הפתן השחור הוא הנציג היחיד ממשפחת הפתניים בישראל.
הצפעון השחור שייך למשפחת הצפעונים.

הנחשים השחורים של ישראל

תפוצתם של שני נחשים שחורים ארסיים אלו, ברובה, אינה גובלת בזה של הזעמן השחור. כך אפשר במידה מסויימת לשלול האם הנחש הוא הזעמן או לא. אבל כמובן ישנם אזורים בהם ישנה חפיפה כך של אזורים. אילו הגדרה זו אינה מספיקה. נוסף על כך, בהנתן שמחקרים וסקרים מבוצעים כל הזמן. המידע הוא ברובו מהימן נחשים ומיני חיות אחרות אינם פועלים ע"פ ההגדרות. תתכן עם כך, תפוצה מעבר למה שידוע היום או אפילו "טרמפיסטים" המועברים בדרכים כאלו או אחרות ממקום למקום. לגבי צפעון שחור זה נחש קטן יחסית עד 80 ס"מ, אשר אזורי תפוצתו וצורת מחייתו מאוד ספציפים.

כאשר אנו מנסים להגדיר סממנים שיעזרו לנו כן להבדיל בניהם חשוב לנו לזכור מספר דברים. זעמן שחור הופך להיות שחור מלא מאורך של בערך מטר ועשרים (120 ס"מ) כך שניתן לומר שנחש שחור שהוא פחות ממטר הוא ארסי. פתן שחור מגיע לכ-120 ס"מ אך לרוב קטן מזה. כך שגבול זה עוזר לנו אך גם מהווה אתגר כאשר לא תמיד ניתן לעמוד במדוייק על אורך הנחש, או שלא תמיד רואים את כולו.  כלומר אם הסתמכנו רק על האורך ישנה אפשרות של חפיפה קטנה בין שני נחשים אלו ואפשר בקלות להתבלבל ביניהם. כך שמעבר לאזור התפוצה בארץ אי אפשר להסיק שמעל מטר הנחש הוא לא ארסי. כמובן שישנם סממנים מורפולוגים אחרים שעוזרים לנו להבדיל בין השלושה אך סממנים אלו קשים מאוד להבחנה ולכן חשוב מאוד לא להתעסק עם נחשים גם אם הם שחורים.

הצפע הישראלי במופע "שחור"

הסיבה לפוסט זה היא להעלות סוגיה פחות מדוברת – הצפע המצוי. הצפע נפוץ ברוב אזורי הארץ, בעיקר מצפון לבאר שבע. לצפע דגם גב ברור של עקלתון מעוינים מחוברים.
העקלתון פחות מחובר באזור הראש. לצבעו של הצפע מופעים שונים ומגוונים. ברמת הגולן נצפה צפע כהה מאוד, כמעט שחור. במופע זה קשה לזהות את הדגם שעל גבו.
הכהות נובעת מתופעת מלניזם – עודף פיגמנט שחור. השערה אחת: הסתרה טובה יותר בסביבה כהה. למשל: אדמה בזלתית או רקע שחור אחר.
המופע השחור מקל עליו בהתחמקות או בציד. גם מחוץ לרמת הגולן ראיתי צפע כהה מאוד. זה קורה גם באזורים שלא נחשבים לאזורי צפע כהה.
לכן, כאשר רואים נחש שחור ביום, צריך זהירות. אפילו באזורים שנחשבים לשטח זעמן שחור בלבד. בלילה בכלל קשה יותר לזהות במדויק.

יותר מכך כשנחש זוחל קשה מאוד להבחין בדוגמאות ולעין שלנו זה נראה כצבע אחיד (נכון גם לזעמן שחור צעיר/אבקוע שזוחל, והוא אינו שחור מלא אלא כתמים אמורפיים שכוללים גם פיגמנטציה שחורה וכהה).

ראיתי נחש שחור, זה לא אומר שהוא לא ארסי

לכן המחשבה ראיתי נחש שחור ולכן הוא לא מסוכן, או שהוא כנראה זעמן שחור היא אמירה שיכולה להתברר כמסוכנת. מומחים בתחום וכן לוכדי נחשים מיומנים עם מורשים עם היתר ידעו להבדיל בין צפע במופע שחור לנחש שחור אחר לפי סימנים מורפולוגים נוספים ולא רק על סמך הצבע. לסיכום, יש לנקוט משנה זהירות כמדברים על נחש שחור. בהמשך לאמור אין להתעסק או לפגוע בנחשים באשר הם, כל הנחשים במדינת ישראל מוגנים ע"פ חוק. כל התעסקות שהיא אינה ע"י בעל מקצוע מסוכנת ואסורה.

שתף